Integrál szemlélet

A 4 kvadráns elmélete
A 4 kvadráns elmélete segítséget nyújt ahhoz, hogy egy adott pillanatban képes legyél több nézőpontot is figyelembe venni, ezáltal felismerni elakadásaid okát és az életet a maga teljességében tudd megélni.
Lássuk ezt egy példán keresztül. Éppen ülsz a számítógéped előtt, nézed a kijelzőt és olvasod a szavakat – ezekben a pillanatokban tudatában lehetsz a saját gondolataidnak, tested érzéseinek – miközben az agyad különböző területei feldolgozzák az olvasott információkat. Ebben a percben is része vagy egy rendszernek, lehet ez egy város, vagy egy falu. Egy kultúra részese is vagy, ami azt jelenti, hogy mindannak, amit tapasztalsz, észlelsz, a neveltetésed és a kultúrád alapján adsz jelentést. Összefoglalva: az életed minden pillanatát megélheted belülről, amikor figyeled az érzéseid, gondolataid; ránézhetsz kívülről, amikor megfigyeleled a viselkedésedet, objektív valóságodat; mindezt egy rendszer tagjaként; adott kulturális keretbe ágyazva értelmezed. Ezeket a dimenziókat nevezzük a négy kvadránsnak. Bármelyik nézőpontra is koncentrálsz, fontos tudnod, hogy egyik sem létezik a másik nélkül. Nincs belső, külső nélkül és nincs egyéni, közös nélkül.

Akinom.hu - Ken Wilber 4Q

A bal felső kvadráns (BF) az egyéni, szubjektív belső megélés nézőpontja pl.: gondolataink, érzelmeink, pszichológia, meditáció. A bal alsó kvadráns (BA) az interszubjektív, közös belső nézőpont. Szűkebb értelemben egy pár belső megélése, tágabb értelemben egy csoport közös, belső értékrendje vagy még tágabb értelemben a kultúra. A jobb felső kvadráns (JF) az egyéni külső nézőpont, a külső, objektív világ. Ide tartozik pl. a viselkedésünk, testünk, természettudományok, pszichiátria, agykutatás. A jobb alsó kvadráns (JA) a közös külső nézőpont, ez a társadalom területe, a csoport külső normái, viselkedése. E területhez tartoznak a családi vagy társadalmi rendszerek, a szociológia és az ökológia.

 

Ken Wilber
„Ken Wilber a századunk egyik legnagyobb filozófusa, és vitathatóan minden idők legnagyobb elméleti pszichológusa.” nyilatkozta-Roger Walsh, M.D., Ph.D., a transzperszonális pszichológia egyik fő alakja, a Spiritualitás Lényege szerzője.”
Ken Wilber Oklahomában született. Általános- és középiskoláit több helyen végezte, ugyanis apja katonai pályájából következően a családja sokat költözött. Felsőfokú tanulmányai között szerepelt az orvostudomány, biológia, kémia, de mindenütt csak kiábrándult a tudomány anyagközpontúságából. Naponta 2-3 könyvet olvasott el és 17 éves korától rendszeresen meditált. Saját szellemi útjára lépve önállóan olvasta és foglalta szintézisbe a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. 23 évesen, 1973-ban írta meg első könyvét, amelyet 20 kiadó utasított vissza, majd 1977-ben adtak ki „The Spectrum of Consciousness” (A tudat spektruma) címmel, ami végül komoly elismerést és heves kritikát váltott ki. Wilber azóta több mint húsz könyvet és számos esszét publikált.
A hatvanas években az akkoriban alakuló transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselőjeként tartották számon, azonban túlnőtt annak keretein, és létrehozta saját ún. „integrál pszichológiáját”. Művei napjainkban már világszerte megjelennek, sokan korunk egyik legjelentősebb gondolkodójának tartják.
Jelenleg az Egyesült Államokbeli Denverben, Colorado államban él. 1998-ban megalapította az integrál tan elterjesztését, részletes kidolgozását és gyakorlatba ültetését célzó Integrál Intézetet. A kaliforniai JFK Egyetem 2006 őszétől kínál először M.A. végzettséget adó „Integrál Elmélet” képzést. Magyarországon Gánti Bence megalapította az Integrál Akadémiát, ami Ken Wilber munkásságára épülve kínál oktatást.