“Amikor jógázol, nem az fontos, hogy te legyél a leghajlékonyabb, legügyesebb, vagy te csináld a leglátványosabb pózokat. Egyszerűen csak választ kaphatsz arra a kérdésre, hogy: Ki vagyok én?”

A Jóga a yuj vagy jug szaszkrit szóból ered és több jelentése van. A yuj az egyesítés, ebben az értelemben a jóga az egyéni lélek és az Egyetemes Lélek egybeolvadására utal. Másik jelentésben a befogadás, iga, leigázás, azt jelelöli, hogy mit is kell tennünk, hogyan gyakoroljunk, ha a megvilágosodást, tudatunk egyesítését az Egyetemes Lélekkel el akarjuk érni, az elme leigázása.

A jóga egy teljes rendszer, amelyben a testgyakorlatok (ászanák), légzőgyakorlatok, tisztító eljárások és meditáció is megtalálhatóak. A jóga célja az egyensúly és a harmónia tökéletességének megteremtése, hogy a gyakorláson keresztül dinamikus egységet alkossunk testi-lelki-szellemi síkon is.

AnnakTesti-Lelki Harmónia - Szecskó Mónika jóga érdemes jógát gyakorolni, aki szeretné jobban megismerni magát. Aki elkötlelezett, elszánt, nem fél felégetni a maga által teremtett határokat. A jóga egyszerre lélektan, filozófia, vallás, egészségmegőrzés, megvilágosító gyakorlatrendszer, ezért mindenki megtalálhatja benne azt, amire igazán vágyik. A jógának a mentális hatása mégis csak akkor válik hihetővé, ha saját magán tapasztalja meg az ember.

A jóga gyakorlásakor el kell felejteni a szavakhoz hozzáadott értelmező mondatokat, a könnyű-nehéz, egyszerű-bonyolult kategóriákat. A gyakorlásban a durva érzékeléstől haladunk a finom érzékelés felé, ezért ha valaki átéléssel, odaadással gyakorolja az ászanákat gyorsan haladhat előre. Nem cél a tökéletességre törekedni és önmagunkat másokkal összehasonlítani. Befelé figyelve, együtt dolgozva a bhandákkal, légzéssel elegek vagyunk.

A hatha jógából a hatha szó jelentése az erő, aminek magyarázata lehet, hogy a jógi nagy erőfeszítéseket igénylő gyakorlatokat végez. A ha-tha szóösszetétel: ha-tha, nap-hold, jobb-bal, pozitív-negatív, stb. ellentétpárok és azok egymásba olvadása, feloldódása, kettősség nélküli állapot.
A ha szó napot jelent, a tested napját, amely a lelked. A tha szó holdat, amely nem más, mint a tudatod. A nap energiája sohasem halványul el, míg a hold minden hónapban elfogy, majd újra megtelik. Épp így nem halványul el sohasem a bennük rejlő nap, a sugárzó lélek. Míg ezalatt a tudat, ami energiáját a naptól kapja folyamatos változásban van, akár a hold fázisai.
Amikor a tudat és a test egységbe kerül, az elme zaja elcsendesedik. A lélek átjárja az egész testet.

A hatha jóga statikus gyakorlás, ami az ászanák elsajátításához biztos alapot képez. A gyakorlatok könnyebbek, van idő rá, hogy instrukciókkal, korrekciókkal megérezd a saját határaidat, azokat a pontokat, ahol igazán jól működik a gyakorlat, amikor megvan az “ászana-élmény”. A megragadás és az elengedés közötti állapot.
Mentális hatásokat tekintve a hatha jóga csökkenti a stressz-szintet, ellazít, nyugodttá tesz. Főként a tónusos (tartó) izmokra hat, ezért tartásjavító hatású.

Ha szeretnél részt venni egy teljes testet és lelket átmozgató jógaórán, akkor nézd meg az órarendet és találd meg a számodra legmegfelelőbb időpontot.

FONTOS! Kérlek jelentkezz be 2-3 nappal az óra előtt. Ezt megteheted az info@akinom.hu e-mail címen, vagy az alábbi űrlap segítségével. Várlak szeretettel.

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy - amelyik órára jelentkezel

Üzenet

.