“Mindenkinek csak egyetlen igazi megbízatása van: hogy önmagára találjon… Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk saját magunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig.” – Hermann Hesse

Nehéz téma lesz… Nem kell, hogy megértsd. Nem kell, hogy magaddal vigyél egyetlen szót sem ebből. Csak legyél nyitott felé.

Vagy.
Létezel.
Élsz.
Van egy tested. Nem a tested vagy.
Vannak gondolataid. Nem a gondolataid vagy.
Él benned egy világ. Külön univerzum vagy. Mégis a Föld egy egysége vagy. Létezik benned egy hasonló világ. Pont úgy, ahogyan a földi előlények születnek és halnak meg, születnek a sejtjeid és hallnak meg. A Föld 70%-át víz borítja, pont úgy ahogyan a tested 70%-a vízből áll.
Van életed. Van sorsod. Vannak érzéseid. Hozol döntéseket. Kapcsolódsz másokhoz.
A másik ember szintén egy külön univerzum. Más gondolatokkal, más érzésekkel, más sorssal. Valahogyan mégis találkoztok: egy munkahelyen, egy szórakozóhelyen, egy tanfolyamon, egy jógaórán. Hogyan kapcsolódtok? Mit látsz, amikor rá nézel? Azt látod aki, vagy azt látod, amit gondolsz róla? Hogyan kapcsolódsz magadhoz? Azt látod, aki vagy, vagy azt, amit gondolsz magadról? Ki vagy te?

Fejlődés van. Mindenhol és mindenben. Körülötted a világban és benned, a tudatodban is. Számomra minden egyes módszer, út ugyanoda vezet. A fejlődés folyamatos. Hullámszerű. A magasabb szintek nem jobbak, vagy értékesebbek az alacsonyabbaknál, hanem egyszerűen komplexebbek, mélyebbek a tudatosság szempontjából. A fejlődés követi a holonok elvét – megőrizve meghaladni – vagyis minden szint része egy nagyobb struktúrának és közben egy egészet is képvisel. Akárcsak az emberi test egy sejtje. Önmagában is egész, mégis része az egész rendszernek. Akár csak te, aki a föld egy lénye vagy, önmagadban is egység, mégis része a rendszernek. Akárcsak a Föld, ahol élsz. Önmagában is tökéletes egész. Mégis része a Naprendszernek.

Akinom.hu - szeretet tudatosság fejlődésTudatosság. Ez lesz a kulcs ahhoz, hogy elindulj. Megtaláld az utat és megtaláld, hogy ki vagy. A tudatosság a test-lélek-szellem, a gondolat – érzelem – Akarat/Isten/Univerzum/Örök törvény/Igazság/Dharma (hív, ahogyan szeretnéd) hármasa. Az Akarat az Egyetemes törvény, ami mozgatja a viágot. Az akarat a saját akaratod, minden amit el akarsz érni, meg szeretnél tenni. A Dharma az indiai hitvilágban az egyetemes törvény, amely minden hatás mélyén rejlik, mindent átható létezésével fenntartja a mindenség örökkévalóságát, működését, és ezáltal minden létezőt meghatároz.

Akár keresed az utad és hogy ki vagy, akár nem, fejlődés van. Mindenhol. Mindenben. Körülötted és benned is. Minden efelé vezet. Marika néni, aki szeretettel gondozza a kertben a virágokat, sohasem olvasott önismereti könyveket és nem meditált, ugyanúgy megtalálhatja az Örök Igazságot, mint te. Miért? Mert van valami, ami több nálunk. Van valami, ami mozgatja a világot.

Több igazság létezik egymás mellett.
Fejlődhetsz a karrieredben, növelheted a teljesítőképességedet és lehetsz jobb futó, lehet több pénzed, nagyobb autód, szebb tested, jobban főző feleséged.
Nem kell lemondanod semmiről és mellette szerethetsz. Bízhatsz. Lehetnek érzéseid. Felelősséget vállalhatsz önmagadért. Megtanulhatsz figyelni. Kapcsolódni magadhoz és másokhoz. Megfigyelheted, hogyan működsz. Mit miért teszel. Megfigyelheted a gondolatokat, és nem kell velük menned. Megfigyelheted az érzéseket.
Indulj el befelé és figyeld meg mi változik kint.

Lehetőségeket kapsz. Megkapod az utat, hogy a legtöbbet hozhasd ki ebből az életből. Az élet rendkívül egyszerű tud lenni, ha nem akarod élni. Ha nem akarod megváltoztatni az eseményeket, gondolatokat, érzéseket. Légy tudatos. Ismerd meg ki vagy.  Az érzéseket – gondolatokat – Dharmát. Az Univerzum teszi a dolgát. Megteremti a fejlődés lehetőségeit. És közben lásd, hogy dönthetsz. Van saját akaratod. Mehetsz másfelé.
Figyelhetsz. Magadra. Másokra. Belenézhetsz egy idegen szemébe. Kapcsolódhatsz.

Egészen egyszerűen kiestünk a szeretet állapotából. Elfelejtettünk szeretni. Akkor a fájdalom, az elszigeteltség, a titok, a veszteség, hogy félünk kapcsolódni, félünk igazából szeretni. Félünk, hogy felismerik, kik vagyunk, mit érzünk. Meglátják a szégyenünket, bűntudatunkat, félelmeinket. Ezért inkább felejtünk. Rég volt már, mikor tudtunk hálásak lenni, érezni, empatikusnak lenni, nyitni önmagunk és a mások felé, örülni és békében élni.

Amikor fejlődésről, tudatosságról beszélek, akkor erről beszélek. Olyan egyszerűnek tűnik, igaz? Légy boldog. Szeress. Mégsem egyszerű.
A szív érzi és ismeri az Igazat. Meg fogod látni, ha szeretnéd. Érezni fogod, ha nyitott vagy felé. Tudatos leszel rá. Az egész Univerzum azon igyekszik, hogy magadra ismerj.
Két út vezet. Amikor megtapasztalod belül, látni fogod kívül.
– Minden pillanat, amikor egyszerűen csak vagy, az az itt és most jelenléte.
Meglátod a szeretetet abban a pillanatban, amikor egy bácsinak valaki átadja a helyét a buszon és segít neki leülni. Meglátod abban, ahogyan egy hajléktalan ember megsimogatja a kutyáját. Érzed akkor, amikor a másik felé nyújtod a kezedet és lassan összeérnek az ujjaitok. Nincs benne akarom. Nem hiányzik semmi. Teljesség van. Elégedettség van. Talán ez a könnyebb út.
 – Az a pillanat, amelyben képes vagy átélni a fájdalmat az is az itt és mostba, jelenlétbe tol bele. 
Meglátod, ahogy a fogorvosod a legnagyobb gyengédséggel ér hozzád, mégha fájdalmat okoz is. Érezni fogod, hogy a legnagyobb veszteséged és fájdalmad mélyén – amikor összeszorul a szíved és patakként hullik a könnyed – is szeretet van. Mert ez mozgat mindent. Ez az élet. Ennek része vagy te is. És ez az élet él benned is. Ami bent az kint, ami kint az bent.
Megismerheted az egységet. Megtapasztalhatod a gondolat-érzelem-Dharma összhangját. A szíved tudja fogja, hogy semmi nem történhetett volna másképp. Látni fogod, hogy mennyi szálnak kellett egymáshoz érnie, hogy pont azok az emberek, pont akkor ott legyenek, ahol te vagy. Pont azokkal az érzésekkel, gondolatokkal, tettekkel. És egyszer csak megérkezel…

.

Szeretettel:
– Szecskó Mónika