Testi-Lelki Harmónia Stúdió - ételSós ételek

Aki sós ételeket kíván (ropi, chips, folyamatosan nagyon megsózza a készételeket), annak a veséje, hólyagja érdemel kiemelt figyelmet. Ezek a víz elemhez tartoznak, érzelme a szomorúság. A só hatására nagy mennyiségben nő az ingerkékenység és a nyugtalanság, de korábban is ideges, nyugtalan volt az illető, aki kívánja a sót. Az erős víz elem stabilitás, tartás, biztonságérzet eredményez. A vesénkben van minden életenergiánk, szexuális vágy, akaraterő, életbenmaradási vágy.

Mit tehetsz, hogy fokozd veséd aktivitását?

 • Adj magadnak időt a pihenésre, regenerálódásra, mert a rendszeres alváshiány kimeríti ezt a szervet.
 • A vese 17-19 óra között a legaktívabb, ezért fogyassz sok folyadékot, gyógyteát 15-17 óra között.
 • Ha azt veszed észre egy-egy mozgásprogram végével, hogy feltűnően büdösen izzadász, akkor tudd, hogy az a méregtelenítés jele.

Mi lehet az oka, ha probléma van a veséddel?

 • partnerkapcsolati konfliktus
 • embertársainkhoz való viszonyunk

A következő kérdéseket tedd fel magadnak!

 1. Milyen problémáim vannak a partnerkapcsolatok területén?
 2. Vajon hajlamos vagyok-e saját projekcióimban megrekedni, s partnerem hibáit egyedül az ő problémáinak tartani?
 3. Vajon felismerem-e önmagam partnerem viselkedési formáiban?
 4. Nem rekedek-e meg régi, elavult problémáknál, s ezzel nem akadályozom-e fejlődésem folyamatát?
 5. Valójában milyen jellegű ugrást követel tőlem a vesekövem?

A hólyag a nyomástól való megszabadulás. A nyomás mindig arra késztet bennünket, hogy elengedjük magunkat, ellazuljunk. Ha ez pszichésen nem sikerül, a testnek, a hólyagnak kell átengednünk a dolgot. Valójában e kerülő úton világosodik meg számunkra, mennyire nyomasztó egy bizonyos helyzet, milyen fájdalmas lehet, ha nem tudjuk elengedni magunkat, s milyen felszabadító, ha mégis megtesszük ezt.

A következő kérdéseket tedd fel magadnak!

 1. Melyek azok az életterületek, amelyekhez ragaszkodom, bár már rég eljárt felettük az idő, s csak „kiválasztódásra” várnak?
 2. Milyen szituációkban helyezem saját magamat nyomás alá, hogy aztán azt másra vetíthessem (vizsga, főnök.)?
 3. Melyek azok az elhasznált témák, melyektől szabadulnom kellene?
 4. Mi az, ami sírásra késztet?

.

Savanyú káposzta, savanyú uborka

Akik a savanyú ízeket kívánják, azoknak a mája, epehólyagja érdemel kiemelt figyelmet. A savanyú ízek növeli a meleget, feszültséget, amitől stresszes lesz a szervezet. Ez csillapítható savanyú gyümölcsökkel.

Jó májműködés esetén igaz lehet rád, hogy vannak elképzeléseid és a szellem vezetésével haladsz az utadon előre. A máj az előző életek képeit is őrzi, ez a tisztánlátás szerve (ha például este túl sokat eszünk, akkor rémálmaink lehetnek). A máj alulműködése esetén: elnyomott agresszió, irónia, cinizmus, depresszió a jellemző, amikor nem tudsz előre haladni, az izmokat, vágyódást is befolyásolja, illetve ha boldogtalan vagy és másokat okolsz emiatt az is utalhat ennek a szervnek a gyengeségére. Megköveteli, hogy kilépjünk a dackorszakból, továbbfejlődjünk, vállaljuk a felelősséget. Ehhez segíthet a májpakolás. A máj csak fekvés közben tud regenerálódni, ezért elegendő alvásra van szüksége. Az évszakoknak megfelelő élelmiszer jó hatással van a testre – csírák, saláta, friss zöldség – miveé a máj fa elem, a tavaszhoz tartozik, ezért segíthet a csalántea, medvehagyma.

A következő kérdéseket tedd fel magadnak!

 1. Melyek azok a területek, melyeken a helyes becslés, értékelés képességét elvesztettem?
 2. Mely pontokon nem tudok különbséget tenni a számomra elviselhető és a számomra „mérgező” között?
 3. Hol van az életemben a túl sok, a mértéktelen, hol akarok túl sokat (nagyzási fantáziák), hol terjeszkedem mértéktelenül?
 4. Vajon foglalkozom-e a „vallással”, van-e viszonyom ősalapjaimhoz, vagy a sokaság elállja előlem a be-látást? Nem hanyagolom-e el a világnézeti témákat?
 5. Nem túl kevés-e a bizalmam a világ iránt?

Gyermekkorban kialakulnak az érzelmi énhatáraink. Ha például felnőttként a lelkünkre veszünk olyasmit, amik nem a mieink (túlzott felelősségvállalás, együttérzés), akkor gyanakodhatunk, hogy ezen a területen dolgoznunk kell magunkkal.

Itt alakul ki az akaraterő, mászok valamiért és elérjük. Tökéletesen biztosak vagyunk benne, hogy képesek vagyunk rá, nem kérdőjelezzük meg. Alapvetően önbizalommal születünk.

A jó epehólyag a menedzser minőséget képviseli, mindennapi feladatok megoldását. Az epehólyag gyűjti a máj által termelt epét. Az epe azonban, ha útját elállja valami, nem jut el az emésztéshez. Az energia mozgást igényel. Ha a mozgást meggátolják, az energia felhalmozódik. Ha a felhalmozott energia hosszabb időn keresztül nem talál levezetést, hajlamossá válik a megkeményedésre. Így kialakul az epekő. A megkövesedett energia az elfojtott agresszió. A harag valójában erő, fontos eszköz arra, hogy megvédjem a határaimat, kivívjam mások tiszteletét, képviselni tudjam magamat.

A mai világban a haragot agresszióként értelmezik, éppen ezért „nem megengedett”. Ha gyermekként nem élhetted meg, akkor esetleg most megfelelési kényszerben szenvedsz, vagy áttaposol másokon. Fontos megtapasztalnunk, hogy meg tudjuk védeni a dolgainkat, elhinni, hogy lehet valami a miénk.

 

Édesség

Édességet kíván, akinek a gyomrával, lépével van probléma. A sok aggódás, mások gondjainak magunkon viselése, nem megfelelő önértékelés amin dolgoznunk kell. Az édes íz kívánása energiahiányra utal, de a csoki csak tovább csökkenti az energiaszintünket. Helyette javasolt burgonya, tök, gesztenye, ánizsos ételek fogyasztása.

A gyomor és a lép a föld jegybe tartozik, jelentése a táplálás, termelékenység, anyaság, védettség. Ha nem megfelelően működnek ezek a szervek akkor megjelenhet a külső bizonytalanság, aminek oldását segíti a sok törődés, gondoskodás, odafigyelés. Gyenge földjegyre utal még az egoizmus, ha valaki nem képes együttérezni, állandóan krizálá másokat, intolerancia, önsajnálat és mártír hajlami. Mindezzel bizonytalanságát szeretné elrejteni. Lép zavara esetén jellemző a sok tépelődés, sok gondolat, túlzott tudásvágy, folyamatos gondolkodás, töprengsé, túlzott kritika, dolgok megkérdőjelezése.

Gyomor jelenti az érzéseket, befogadóképességet. Érzékeny mindenféle stresszre, összefüggés a gyomor és az undor/ csalódás/megkeseredés/mohóság között. Ahhoz, hogy a gyomor felvegyen, nyitottnak kell lennie, az odaadás szellemében pedig passzívnak, készségesnek. A női princípium felvevőképességet, odaadást, befolyásolhatóságot jelenti, a befogadás és az elrejtés képességét (a víz eleme). Pszichikai szinten a megérzést, az érzelmek világát kapcsoljuk ide. A férfi princípiumhoz kell rendelnünk a gyomorsav termelését és leadását. A sav támad, mar, harap, felbont – egyértelműen agresszív. Akinek valami nincsen az ínyére, ellenére való, s ez meglátszik rajta, azt mondjuk róla: savanyú. Akinek ezt a dühöt nem sikerül tudatosan legyőzni, vagy agresszív cselekvésben kifejezésre juttatni, aki inkább lenyeli dühét, annak agressziója, illetve savanyúsága gyomorsavként szomatizálódik. Éppen ez azonban a gyomorbeteg ember problémája. Nem tud ugyanis gondjaival, agressziójával tudatosan bánni, és ezért nem képes felelősséggel megoldani a problémáit és a konfliktusait. A gyomorbeteg személy vagy egyáltalán nem nyilvánítja ki agresszióját (mindenen belül rágódik), vagy túlzott agressziót mutat kifelé.

A következő kérdéseket tedd fel magadnak!

 1. Mit nem tudok vagy nem akarok lenyelni?
 2. Mi az, amin rágódom?
 3. Hogyan kezelem az érzéseimet?
 4. Miért vagyok dühös?
 5. Hogyan kezelem az agressziómat?
 6. Mennyire kerülöm el a konfliktusokat?
 7. Vajon vágyakozom-e (ha elfojtom is ezt a vágyat) a gyermekkor konfliktusmentes paradicsoma után, amelyben szeretnek és ellátnak, anélkül hogy érvényesítenem kellene magamat?

.

* Az itt leírtak nem minősülnek pszichológiai tanácsadásnak. A tartalom Rüdniger Dahlke és Ken Wilber munkássága nyomán készült.