A kapcsolataink nem egyformák. Ha figyeled a saját mintáidat, szokásaidat, akkor talán már te is ráláttál.Akinom.hu - szeretet vs vágyak

Számomra azok a tanítók, akik a szeretet állapotában tudnak lenni, kapcsolódni. Az ilyen kapcsolat különleges, mert nincs benne akarás. Nincs benne elvárás. A szeretet állapotában elfogadás van.
Onnan ismered fel ezeket a tanárokat, hogy nem akarnak tőled semmit. Nem akarnak megváltoztatni. Nem akarnak megjavítani. Mégis ott vannak. Veled. Melletted. Csendben. Szeretetben.
Lehet, hogy először furcsa lesz ez a kapcsolat, hiszen nem a megszokott “keretek”. Mégis, ha benne maradsz és figyeled, akkor sok mindenre választ találhatsz.

Azt mondom tanítók, mert számomra azok. Mégis ők a legalázatosabb tanulók. Lehet, hogy azt hiszed, hogy ők híresek, elismertek, sok könyvük van. Lehet. Van ilyen is közöttük. És van, hogy ők azok, akik szóralap osztás közben lágyan rád mosolyognak. És lehet, hogy olyanok, akiket régebb óta ismersz. Talán egyikük feléd fordul egyszer teljes elfogadással és szeretettel. Lehet, hogy csak megigazítja a kapucnidat, de abban a pillanatban ott lesz a minden. És megélheted ezt a kapcsolatot, amikor az anyukád ölel át és szorít magához, miközben a füledbe súgja mennyire szeret.

Szeretet van. Mindenhol. Mindenben.

Szeretsz. Mindegy, hogy valakit, vagy valamit. A szeretet egyszerűen csak megszületik benned. Nem lehet akarni. Nem lehet kierőszakolni. Amikor a szeretet állapotában vagy, akkor nincs hiányérzet. Nincs akarom. NIncs kell. A szeretet állapota egység. Nincs mit pótolni. Vagy. Megéled a teljességet. Önmagadon belük és kívül. Nem kérdés, hogy szeret-e valaki téged. Hiszen te pontosan annyira szereted magadat, mint másokat, vagy bármit. Nincs benne kettősség.

Hogy kapcsolódnak ide a vágyak?
Vágyak vannak. Megszületnek. Pontosan úgy, mint a szeretet. A kérdés csak az, hogy tudatos vagy-e rájuk. Tudod-e, hogy mi irányítja a vágyaidat? Mert a vágyak mindig valami hiányból erednek.

Amikor vágyból kapcsolódsz, akkor ez hiánypótlás. Valami hiányzik és vissza akarod szerezni. Az érzés nem hagy nyugodni. Ez görcsös ragaszkodáshoz vezethet, hiszen a teljességre, egységre vágysz – csak lehet más az irány. Ha tudatos vagy rá, akkor dönthetsz. Választhatod azt, hogy nem használod a kapcsolatot arra, hogy pótold ezt a hiányt. Inkább megkeresed magadban. Mert csak az tud hiányozni, amit ismersz. Ami egyszer a tiéd is volt. Talán egy időre elveszítetted. De akkor leszel teljes, ha megtalálod – magadban. Ez lesz talán a nehezebb út.

Ha nem így teszel, hanem éled a vágyaidat, az is teljesen rendben van. Idővel úgyis rá fogsz jönni, hogy mindig van egy újabb vágy. És akkor talán elkezded keresni a forrását. Elkezded keresni magadat. Elkezded keresni, hogy ki is vagy.

Amikor szeretetből kapcsolódsz, ott is meg tud jelenni a vágy, ragaszkodás, kapcsolódás, de már más a minőség. Már nem hiánypótlás a kapcsolat, hanem teljesség. Amikor két fél kör kapcsolódik, akkor ők csak az egyenes mentén tudnak egészet alkotni. Viszont, amikor két teljes kör találkozik, nekik végtelen lehetőségük van a kapcsolódásra. Már nem a teljességért teszik, nem azért, mert hiányzik belőlük valami. Ők önmagukban is teljesek. A szeretetteljes kapcsolódás adja az életet.

 – Szecskó Mónika