Nem attól leszel spirituális, mert hiszel a gondolatok teremtő erejében, előző életeid blokkjait oldogatod, transztáncra, sámándobolásra, önismereti csoportba jársz, jógázol, idézeteket osztasz meg az élet nagy igazságairól és ölelgeted az embereket. Attól leszel spirituális, ha megtanulsz újra embernek lenni és emberként élni. – Szecskó Mónika
Azt kérdeztétek tőlem: “Te olyan nagyon spirituális vagy, igaz? Nagy hited van? Hiszel a gondolatok teremtő erejében meg ilyesmik?”
Szóval itt a válaszom, hogy számomra mi a spiritualitás.
.
Először csak elkezdesz figyelni. Figyelni magadra.
Koncentrálod a figyelmedet. Megfigyeled a testet. Megfigyeled a légzésedet. Megfigyeled az érzéseket. Megfigyeled a megszokott mintáidat, gondolataidat, melyek automatikus cselekvésre késztetnek.
Például, hogy mindig ugyanolyan “rossz” párkapcsolatokba kerülsz bele. Hogy minden munkahelyedről kirúgnak. Hogy nem találsz barátokat. Hogy fogalmad sincs mit kezdj az életeddel. Hogy félsz boldognak lenni, stb.
Amikor már elég ideje figyeled magadat, testedet, érzéseket, gondolatokat, akkor egyszer csak találkozol önmagaddal. Ebben semmi különleges nincsen. Egyszerűen csak egy másik szemszög. Már nem csak kifelé figyelsz, hogy mit vegyél vacsira, ki menjen a gyerekekért, dühöngsz az életed, főnököd vagy a munkád miatt, vásárolsz, vagy éppen a legnagyobb boldogságban ülsz, koktélt iszogatsz, rendben van a ház, van pénzed, remek az életed, stb.
 .Akinom.hu - spiritualitás vs embernek lenni
Aztán felismered hogy van más út.
Persze erre az útra rá kell először lépni.
Neked.
Szembesülnöd kell azokkal a sérelmekkel, megszokásokkal, gondolatokkal, fájdalmakkal, amiket eddig hét lakattal mélyen magadba zártál.
Akarod?
A valódi szabadságot itt találod. De ehhez befelé kell indulni és ki kell nyitnod a ládát… Tudnod kell, mit rejtegetsz, hogy végre találkozhass önmagaddal, mindenféle smink és szemüveg nélkül.
Ennek az útnak a része lehet, hogy elmész csoportozni, lélektáncolni, jógázni, bárhová, amit szeretnél kipróbálni és csinálni.
 .
Ha már látod és nem csak nézed magadat, akkor látni fogod a körülötted lévő világot is. Ismerni fogod a játékot. A koncentrált figyelem egyszer csak szétszóródik és egyre nagyobb a látószög, melyet befogsz. Ami kicsiként ott él benned, az nagyként ott fogod látni a világban. Felismered az összefüggéseket.
 .
Mit jelent embernek lenni?
Figyelni magadra és a körülötted élőkre.
Egészségesen enni, megélni az érzéseidet, őszintén elmondani azt, ami benned van. Helyet adni egy idős embernek a buszon. Szeretettel rámosolyogni a bolti eladóra, amikor látszik rajta, hogy a pokolba kíván téged és az életét is. Elbeszélgetni egy hajléktalannal. Meglátogatni a szüleidet és látni őket, nem csak nézni. Megismerni a gyökereidet. Látni az emberiséget és tudni, hogy, ami a világ másik pontján történik rád is hatással van. Megismerni az Univerzumot, melynek egyetlen élő sejtje vagy. Szelektíven gyűjteni a szemetet. Nem ártani. Követni egyszerű emberi értékeket, mint hálásnak, nyitottnak lenni, hallgatni, szeretni.
Mikor?
Mindig.
Elég, ha törekszel rájuk.
Könnyűnek tűnik?
Képzéld el, amikor szüleid meglátogatnak és a legnagyobb jószándékkal és féltéssel ellátnak a tanácsaikkal, mert szerintük azt ők jobban tudják, hogy mi a jó neked, mint te. Amikor azt kérdezgetik, mikor lesz már gyereked. Amikor úgy érzed, nem értenek meg. Ezekben a pillanatokban, ha nem leordítod őket, nem panaszkodsz róluk, nem duzzogsz, vagy elnyomva minden érzést megbetegedsz, akkor más utat választottál.
Látod őket.
Látod az embert.
Látod a sorsot.
És látod magadat.
Mert már tudod ki vagy.
És akkor tudsz szeretetben lenni.
Ez a valódi spiritualitás.
Ezt jelenti számomra embernek lenni.
Ebben van szeretet és elfogadás.
De ide el kell jutni.
Van egy saját utad, amin el kell indulni.
És ez az út nem ér véget.
Vannak állomásai.
Ki lehet szállni.
De az út megy tovább.
Veled vagy nélküled.
 – Szecskó Mónika