Miért a köles?

A köles fényessé teszi a bőrt, erősebbé a körmöket és rendkívül jól hat a kötőszövetekre, így késlelteti az öregedést. Magas vastartalmának köszönhetően megelőzi a hajhullás. A köles segít beállítani a normális koleszterin-szintet, így akadályozva meg az érelmeszesedést, a vesekőképződést és a trombózis kialakulását. Tisztítja a lépet és a májbetegeknek is bátran fogyaszthatják, hiszen regenerálja ezt a szervünket is. A kölest mind édesen, mind sósan lehet fogyasztani. Köretként is kitűnő, de süteményt és egytálételt is varázsolhatunk belőle. Minden formában rendkívül egészséges, ajánlott fűszer hozzá a bazsalikom, a gyömbér, a kakukkfű, a borsikafű és a koriander.

.

Fahéjas-almás köles

Hozzávalók:

  • 10 dkg köles
  • ízlés szerint édesítőszer (méz, barna cukor, nádcukor) fahéj, szegfűszeg
  • 2 alma

Elkészítés:

A kölest átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben lefedve főzni kezdjük. Amikor már forr, kis lángon főzzük tovább és hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almákat és a fűszereket!

Testi-Lelki Harmónia Stúdió - almás köles recept