Miért pont a hajdina?

A hajdina – más néven pohánka – egy gyógynövényként alkalmazott, gabonaként kezelt keserűfűféle. A középkor óta ismert és Európa szinte összes konyhájában gyakorta főzött növény.

  • Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.
  • Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz.
  • Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert – az erek kötőszövetes állományát – azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

Egyszerű hajdinakása

Hozzávalók:

fél pohár hajdina

2 nagy alma

1 pohár víz (ízlés szerint: tej)

fahéj

(ízlés szerint lehet édesítőszer, cukor, méz)

.

Elkészítés:

A hajdinát a vízben fedő alatt elkezdjük megpárolni. Közben meghámozzuk és lereszeljük az almákat. A kását fahéjjal és almával ízesítjük!

.

Jó étvágyat!