Induljunk a kezdetektől. Amikor megszületsz az anyaméhben az oxigént a köldökzsinóron keresztül kapod és még nincs levegő a tüdőben. Édesanyád tart életben. Az életet tőle kapod. Megszületés után, ha akkor vágják el a köldökzsinórt, amikor még az pulzál a köldökzsinór, akkor iszonyatos fájdalmat kell átélnie a babának, mert szinte berobban az oxigén a tüdejébe. Ekkor sír fel először. Ha fokozatosan vágják el a köldökzsinórt, akkor már a baba átáll a saját légzési ütemére és van ideje hozzászoknia, hogy használnia kell a tüdejét, akkor ez teljesen csendes, gyengéd. Megtanul egyedül életben maradni. Ezért az első lélegzetvételed a legerőteljesebb, legerősebb belégzés az egész életed során.
A második inger, ami érni fog, hogy szembesülsz a saját testsúlyoddal a méhen belüli súlytalanság állapotából.
Aztán enni kezdesz, ami már összetett cselekvésnek számít, hiszen lélegzel, eszel és elkezded használni az izmaidat. A túlélésért folytatott “küzdelem” során először a fejed súlyának megtartása fejlődik ki. A testtartás fejlődése fejtől lefelé folytatódik, egészen addig, amíg meg nem tanulsz járni.

Ezek alapján a jóga gyakorlására tekinthetünk úgy, mint útra a testtartás és a légzés közötti kapcsolat kialakítására.

A légzés két üregben történik: a mellüregben és a hasüregben. Ezt a két üreget a rekeszizom választja el egymástól. Közös tulajdonságaik, hogy létfontosságú Akinom.hu - rekeszizom szerepe a légzésbenszerveket tartalmaznak és alakot változtatnak. A hasüreget úgy képzeld el, mint ha egy vízzel teli lufi lenne. A térfogata nem változik, de az alakja igen. A mellüreg ezzel szemben alakot és térfogat is változtat, inkább úgy viselkedik, mint egy harmonika. A mellüreg alakváltoztatása együtt jár a hasüreg változásával, ezért a hasüreg állapota befolyásolja a lélegzetvételed minőségét. Ha jóga vagy bármilyen testmozgás előtt eszel, akkor megfigyelheted mennyire más lesz a gyakorlásod minősége.

A térfogat és a nyomás között inverz kapcsolat áll fent, amikor nő a térfogat, a nyomás csökken, amikor nő a nyomás, akkor a térfogat csökken. Valójában nem szívunk be levegőt, hanem a körülöttünk lévő atmoszféra nyomása tolja a testünkbe. Engedd a levegőt szabadon áramolni.

A rekeszizom összehúzódásakor a bordakosár tágulni fog. Ez a mellkasi légzés. Ilyenkor a rekeszizom feszültsége nő, ezért valmely hasi izmok feszültségének csökkenie kell, hogy ne legyen akadályozva a rekeszizom mozgása.

Tegyél egy próbát. 
Feszítsd meg a hasizmaidat és próbálj belélegezni. Nehéznek fogod találni.

A hasizmok tehát közvetett hatással vannak a légzésedre. Közülük is a legnagyobb hatással a haránt hasizmok lesznek, mert ugyanonnan erednek, mint a rekeszizom – a bordakosár belső felületének aljában lévő bordaporcokról. Ez a hasfal legmélyebben elhelyezkedő izomrétege. A külső ferde hasizmok külső bordaközi izmokba fordulnak, melyek segítik a mellüreg térfogatának növelését a belégzés során. A belső ferde hasizmok belső bordaközi izmok,ba fordulnak és a kilégzést fogják segíteni.

A légzésben a rekeszizmon kívül részt vesz még a medencefenéki és a hangrést záró izmok munkája is. A jógát gyakorlók számára érdekes ez a terület, mert a medencefenéki izmok segítségével emelő mozgást hajtunk végre, miközben a hasi mély izmok alsó rostjait is dologtatjuk. Ez lesz a mula bandha vagy gyökérzár. A bandha energetikai zár, zsilip, aminek a segítségével transzformálni tudjuk a pránát, életenergiát. Ez eleinte csak az izmok segítségével megy, később már akár mentálisan is. A mula bandha belégzéskor aktiválódik, ahogyan a felső hasfal izmai ellazulnak és a bordakosár és a rekeszizom felfelé emelkedik. Itt kapcsol be az uddijána bandha, vagyis hasi zár.  A légutak kapuja a hangrés, a hangszálak közötti terület. Amikor a hangszálakat szabályozó izmok nyugodt, ellazult állapotban vannak, akkor el lehet ernyeszteni őket. Tapasztalhattad már relaxáció, alvás közben, de akár ászanák gyakorlása közben is. Amikor egy hosszú kilégzéssel kiengeded a levegőt és az állat közelíted a mellkas felé, akkor használod a dzsaladhara bandhát, vagyis a torokzárat. A bandhák stabilitást adnak és megvédenek a sérülésektől.

Gyakorlat:
Helyezkedj el háton fekvésben, térdek hajlítva, talptámasz. Tedd az egyik kezedet a hasadra, másikat a mellkasodra. Figyeld meg, hogy hova veszed a levegőt. Majd kezdj el a hasadba lélegezni 8-10 légzés idejére. Figyeld, ahogyan emelkedik a köldök és visszasüllyed, szinte nem emelkedik a mellkas. Egyenletes a légzés. Aztán térj át a mellkasi légzésre 8-10 légzés idejére. Szinte alig emelkedik a köldök, de körkörösen tágul a bordakosár előre és a hátsó bordák felé is.
Egy hosszú kilégzés után pihenj meg.
Helyezd a kezeidet a hasizom alsó szakaszára, lágyan nyomd bele az ujjbegyeidet. Lélegezz a mellkasba. Figyeld a rekeszizom mozgását, ahogyan belégzéskor felfelé, kilégzéskor lefelé tolódik. Figyeld meg ahogyan kilégzéskor a haránt hasizmok bekapcsolnak és megfeszülnek az ujjaid alatt. 8-10 légzésen keresztül figyeld ezt a folyamatot.

.

Namaste:
Móni