Akinom.hu - nyaki gerincszakasz5 évig dolgoztam irodában. Emlékszem, hogy fájt a fejem, nyakam, derekam az egész napos ülő munka után. Ma főként olyan emberekkel dolgozom együtt, akik szintén sokat ülnek és egyre többször kerülök szembe a fenti panaszokkal. Lássuk, hogy mi áll mindennek a hátterében és mi lehet a megoldás.

Ha látsz törzsi kultúrákról szóló filmeket, akkor biztosan észrevetted, hogy ezeknek az embereknek egyenes a tartásuk. Arra használjuk a gerincüket, amire kell. Ezzel szemben a mai kor gyermeke hat-hét éves korában bekerül egy iskola padban. Az ülve töltött évek egyenes következménye, hogy a porckorongok ellaposodnak és már nem tartják kellő távolságban egymástól a csigolyákat. A gerinc egészséges görbületei eldeformálódnak, ezért jelentkezhetnek nyak-, váll-, derékfájdalmak, fejfájás, migrin, derékbecsípődés, sérv.

Sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a gerincünknek, esetleg nem is igazán tudjuk mire való. Ezért kezdjük egy kis anatómiával.
A gerinced 30-35 csigolyából álló összetett struktúra. Fő funkciója a gerincvelő védelme, a törzs mozgékonyságának biztosítása és a teherviselés áthelyezése a fejről és törzsről a medencére. A csigolyák közötti porckorongok miatt a gerincoszlop egy hajlékony, rugalmas szerkezet, mely képes felfogni az ütődést, rázkódást, vagyis lengéscsillapítóként működik. A gerincednek kettős S alakú görbülete van: nyaki lordózis, háti kyphosis és ágyéki lordózis.

Lássuk most a mai fő témánkat a nyaki gerincszakaszt.Akinom.hu - nyaki gerincszakasz
Ez a legmozgékonyabb szakasz. 7 csigolya tartozik ide. A nyaki gerinc mögötti izmoknak, szalagoknak, kötőszöveteknek a feladata, hogy tartsák a fejet a gravitációval szemben. A fej súlya kb. 5-7 kg, tehát ennek a tartása nem kis teher a gerincnek. Olyan, mintha egy 7 kilós zsákot cipelnél a nyakadon. Ha a fej pár éven keresztül előre nyúlik, akkor a gerinc mögött húzódó lágyrészek zsugorodni kezdenek.
A fej előre helyeződésével, a test súlypontja is előre helyeződik. A test pedig igyekszik kompenzálni, ezért a nyaki szalagok zsugorodása mellett, a medence előretolódik. Vagyis a kiegyenesedett nyaki lordózis kompenzálására az ágyéki gerincszakasz csigolyái közötti kisizületek közeledni kezdenek egymáshoz. Tehát az ágyéki lordózis is elkezd kiegyenesedni.

Akinom.hu - helyes testtartásA fej előre esésekor, amikor túl nagy a terhelés a porckorongokon, azok elkezdenek vizet veszíteni. Ezt hívják a porckorongok degenerációjának. Majd megnyúlnak az ágyéki szakasz szalagjai és már nem rögzítik annyira jól a csigolyasort. Optimális állapotban a porckorongban található folyadék 10-20%-a cserélődik ki naponta diffúzióval. Ezt a folyamatot mozgással tudjuk leginkább segíteni. A jóga a szimmetria megtartására törekszik az emberi testben. Segít felismerni és megtalálni a harmónikus mú. Nyújtani, ahol nyújtani kell és erősíteni azt, ahol azt kell. Napi szinten végezve ezt a pár gyakorlatot sokat tehetsz a nyaki gerincszakaszod egészségéért és a helyes tartásodért.

Kattinsd ide a gyakorlatokért.