Testi-Lelki Harmónia - életmódváltás

.

.

Abszolút szabadság nem létezik, helyette csak a választás szabadsága létezik, vagyis az, hogy magunk választjuk ki, mi mellett kötelezzük el magunkat. – Paulo Coelho

.

A múlt alkalommal az életmódváltó program keretén belül arról írtam Neked, hogy táplálkozásunk és életmódunk megváltoztatására szélés, sokszínű lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Nem kell feltétlenül a mások által megálmodott módszerekhez folyamodni, hanem önmagunkkal összhangban, saját ritmusunkra is ki lehet alakítani egy új nézőpontot, új életmódot.

Valószínűleg Te is hallottad már az alábbi mondatot: “Mondd meg mit eszel, és megmondom ki vagy. “. Innen indulunk a következő témakör felé.

.

2. Attól, hogy helytelenül táplálkozol, még nem leszel rossz ember.

.

Életünkben lépten-nyomon megjelenenik az ítélkezés, mínősítés, ami egyfajta irányzékul szolgál, hogy döntéseket tudjunk hozni. Egészen addig, amíg ez nem okoz számunkra kellemetlenséget, teljesen rendben is van. Mire gondolok kellemetlenség alatt? Azt tapsztaltam, hogy az ítélkezés, skatulyázás hatással lehet érzelmi állapotunkra. Nézzünk egy példát. Elhatároztad, hogy hétfőtől nem eszel édességet, de a legjobb barátnődnek éppen születésnapja van és megkínál a tortájából. Nem szeretnéd visszautasítani, és jóízűen megeszed. Hazafelé viszont előfordulhat, hogy folyamatosan szidod, gyötröd magadat, hogy nem sikerült tartanod a kitűzött tervedet. “-Hogy lehetek ilyen gyenge?” “- Így sohasem fogok lefogyni.” “- Ez jellemző rám.” “- Csak én lehetek ilyen szerencsétlen.” és a többi. Esetleg szomorúságodban még több édesség után sóvárogsz “- Így már nincs is értelme ennek az egésznek, inkább eszek még pár csokit és már jövő héten megpróbálom újra.”.

A lelkünkben megélt kudarcok, ítéletek, mínősétések hatással vannak aktuális érzelmi állapotunkra és meghozott döntéseinkre. Ha az élelmiszereket “jónak” vagy “rossznak” könyveljük el, abba a hibába eshetünk, hogy magunkat is ez alapján kategorizáljuk. Ha megettem a csokit, akkor “rossz vagyok”, ha salátát választottam a sült krumpli helyett, akkor “jó” vagyok. Holott belegondolva tudjuk, hogy nincsen “jó vagy rossz” ételek, csak olyanok, amik kevésbé segítik, hogy energikus, egészséges legyen a szervezetünk. És hogy mitől érzed jól magadat a testedben, azt csak Te tudhatod.

.

Feladat:

Ha felisemerted, hogy hajlamos vagy bekategorizálni magad az alapján, hogy mit ettél, esetleg ítéletet mondani a cselekedeteit felett, akkor azt javaslom, hogy ülj le meditálni. Segíteni fog, hogy kialakíthasd az ítélkezés mentes tudatot, valamint éberséget és rálátást biztosít majd elméd automatikus mechanizmusaira. Ha ezeket felismered, akkor lesz lehetőséged másképp dönteni.  

 .

Sok Sikert Kívánok Neked!

Demeterné Szecskó Mónika