Testi-Lelki Harmónia Stúdió- energia-testSzerveink és a lelkiállapotunk között kapcsolat van. Például a legkisebb ok nélküli harag esetén is károsodhat a máj. A harag megváltoztatja a máj energiáját, ezért nem tudod megélni a fa minőséget, a növekedést, tervezést, szervezést, határok bővítését. A kulcs annak az érzésnek a tudatos, biztonságban történő megélése, hogy dühös vagy. Az elengedés az áramlattal való haladás. A változások teszik elevenné az életet, ami enélkül megállna. A feladat az energiaegyensúly helyreállítása (belső munka, megfelelő táplálkozás, megfelelő mozgásforma).

.

FA

Érzelem: harag
Szerv: máj, epehólyag
Évszak: tavasz
Jelentése: növekedés és ehhez tartozó szabad tér
Kor: gyemekkor. Ha a gyerek jól ki tud bontakozni, akkor kreatív, toleráns, ha nem, akkor szűk látókörű, frusztrált, csenevész.
Az egészséges fa jellemzője az önmegvalósítás, mozgás, oldottság. A nem egészséges fa jellemzője a zaklatottság, agresszivitás.

Megoldási javaslatok:

 • Májpakolás.
 • Megfelelő mennyiségű, minőségű pihenés. (A máj csak fekvés közben tud regenerálódni, ezért elegendő alvásra van szükséged.)
 • Az évszakoknak megfelelő élelmiszerek jó hatással van a testedre: csírák, saláta, friss zöldség, csalántea, gyemekláncfű, medvehagyma.

Máj: értékelés, világnézet, vallás
Jó májműködés esetén vannak elképzeléseid és a belső erőd segítségével, annak vezetésével mész előre. A májat a tisztánlátás szervének is nevezik, mert az előző életek képeit is őrzi (ha este túl sokat eszel, akkor rémálmaid is lehetnek). Alulműködése esetén jelentkezik az elnyomott agresszió, irónia, cinizmus, depresszió, nem tudsz előre haladni, befolyásolj az izmokat, vágyódást. Ha boldogtalan vagy és másokat okolsz emiatt, akkor ez is ennek a szervnek a gyengeségére utal. Megköveteli, hogy kilépj a dackorszakból, továbbfejlődj, vállald a felelősséget.

A máj legfontosabb funkciói

 1. Energiatárolás: a máj glikogént (keményítőt) épít fel és raktároz el (kb. 500 Kcal). Ezen túl a felvett szénhidrátot zsírrá építi át, melyet a test zsírraktáraiban tárol.
 2. Energiatermelés: a táplálékkal felvett aminosavakból és zsiradékokból a máj glükózt (= energiát) épít fel. A májba minden zsiradék eljut, s ott ég el, ott hasznosul mint energia.
 3. Fehérje-anyagcsere: a máj az aminosavak lebontására és új aminosavak szintetizálására is képes. Ezáltal összekötő szerv az állat- és növényvilágból – tehát táplálékunkból származó fehérjék és az emberi fehérjék között. Minden fehérje ugyanis teljességgel egyéni, de az építőkövek, amelyekből a fehérje felépül, az aminosavak: ez univerzális. Az állat- és növényvilág, valamint az emberi fehérjék individuális különbözősége az aminosavak rendjének különböző mintáin alapul. Az aminosavak ez univerzális. Az állat- és növényvilág, valamint az emberi fehérjék individuális különbözősége az aminosavak rendjének különböző mintáin alapul. Az aminosavak sorrendjét a DNS kódolja.
 4. Méregtelenítés: a máj inaktiválja mind a test saját mérgeit, mind pedig a testidegen toxinokat, és vízben oldódóvá teszi őket, hogy aztán az epében vagy a vesében kiválasztódhassanak. Továbbá a májban kell a bilirubinnak (a vörösvérsejt – hemoglobin – bomlástermékének) is átalakulnia ahhoz, hogy kiválasztható legyen. E folyamat zavara okozza a sárgaságot. Végül a máj szintetizálja a karbamidot, amely az epén keresztül kerül kiválasztásra.

A máj méregtelenítő képessége előfeltételezi azt, hogy a máj különbséget tud tenni és értékelni képes, hiszen, aki a mérgező és nem mérgező közt nem tud különbséget tenni, nem tud méregteleníteni sem.
A máj zavarai és megbetegedései ezért az értékelés, a felbecsülés problémájára utalnak, arra, hogy tévesen ítéli meg, mi hasznos és mi kóros. A máj azonban mindig attól betegszik meg, ha valamiből túl sokat kap: túl sok zsírt, túl sok ételt, túl sok alkoholt, túl sok drogot stb. A beteg máj azt mutatja, hogy valamiből többet veszünk magunkhoz, mint amennyit feldolgozókapacitásunk megengedne, mértéktelenségre mutat, túlhajtott expanziós vágyakra, túl magas ideálokra. A máj az energiaszállító. A májbeteg éppen ezt az energiát, ezt az életerőt veszíti el: elveszíti potenciáját, örömét az evésben, ivásban.
Elveszti örömét mindazokon a területeken, amelyek az életmegnyilvánulásokkal kapcsolatosak – így korrigálja s kompenzálja a betegség a személyiség problémáját, ami itt annyi, hogy: túl sok. A páciens a betegségen keresztül tanulja meg az önkorlátozást, a nyugalom és a nélkülözés szükségességét.

A máj megbetegedései esetén a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

 1. Melyek azok a területek, melyeken a helyes becslés, értékelés képességét elvesztettem?
 2. Mely pontokon nem tudok különbséget tenni a számomra elviselhető és a számomra „mérgező” között?
 3. Hol van az életemben a túl sok, a mértéktelen, hol akarok túl sokat (nagyzási fantáziák), hol terjeszkedem mértéktelenül?
 4. Vajon foglalkozom-e a „vallással”, van-e viszonyom ősalapjaimhoz, vagy a sokaság elállja előlem a be-látást? Nem hanyagolom-e el a világnézeti témákat?
 5. Nem túl kevés-e a bizalmam a világ iránt?

Epehólyag: menedzser minőség, mindennapi feladatok megoldása
Az epehólyag gyűjti a máj által termelt epét. Az epe azonban, ha útját elállja valami, nem jut el az emésztéshez, ezért kialakulhatnak az epekövek. Az epekő általában a férjes, gyermekes asszonyok körében jellemzőbb, mint a hajadonoknál. Miért? Az energia mozgást igényel. Ha a mozgást meggátolják, akkor az energia felhalmozódik. Ha a felhalmozott energia hosszabb időn keresztül nem talál levezetést, hajlamossá válik a megkeményedésre. Bármely anyag lerakódása a testben (kőképződés), mindig megalvadt energiát jelent. Ez a megkövesedett agresszió.

.

TŰZ

Érzelem: új izgalmak keresése
Szerv: szív, vékonybél
Évszak: nyár
Jelentése: aktivitás, lelkesedés, életerő teljessége, minden külső aktivítást ez határoz meg: fellépés, kisugárzás, kommunikáció, tiszta gondolkodás, tudatos életvitel, őszinte beszéd, szexualitás – mély érzések, szeretet, elfogadás.
Kor: ifjúság

Szív: szeretet képessége, emóciók
A gyenge szívenergia függ a külső örömöktől. Ha nincs belső harmónia, akkor kialakul a pesszimizmus, letargia, depresszíó, érdektelenség.
A szív túlműködése sesetén jellemző a hadarás, szünet nélküli beszéd, ellenőrzési kényszer, munkaalkoholizmus, kilátástalan túlterheltség, stressz, álmatlanság. (forró típus)
A tűz lelkesedést szül, mert égni akar, mindig új feladatokat keres. De ha nincs kapcsolatod önmagaddal, akkor érzelmileg túlhajszolttá válhatsz. „A tüzet nem birtoklásra, hanem létezésre kell használni. „ – Erich Fromh

Szív és vérkeringés
A vérnyomás az emberi dinamikát fejezi ki. A vérnyomás a vér folyékonysága és az annak határt szabó érfalak váltójátéka révén jön létre. Az az ember, akinek alacsony a vérnyomása (hipotónia), egyáltalán nem teszi próbára a határait. Nem kísérel meg érvényesülni, kikerül minden ellenállást – szóval sosem megy el a határokig. Ha konfliktusba kerül, gyorsan visszahúzódik – analóg módon a vére is annyira „visszahúzódik”, hogy elveszíti az eszméletét. Tehát (látszólag) lemond minden hatalomról, kivonja magát (s a vérét) a helyzetből, elhárít minden felelősséget, minden következményt.
Az alacsony vérnyomással küzdő ember szó szerint nem tud állni: mindenhez rosszul áll hozzá, vagy nem áll, viszonyul egyenesen a dolgokhoz, hiányzik belőle a kitartás, az őszinteség. Minden kihívásra visszavonulással felel.
Minden vérnyomásemelésre irányuló terápiás eljárás jellemző módon energiakifejtéshez kapcsolódik, s addig használ, amíg követjük az utasításokat: lemosások, kefélések, víztaposás, mozgás, egyensúlygyakorlatok, Kneipp-kúrák. Ezek mind növelik a vérnyomást, mert a beteg csinál valamit, s ezzel energiáját cselekvésbe fordítja. Ezek a gyakorlatok azonban csak addig használnak, amíg csináljuk őket. Tartós sikert csak belső hozzáállásunk változásától várhatunk.
Az előző pólus ellentéte a túl magas vérnyomás (hipertónia). Kísérleti kutatásokból tudjuk, hogy a pulzusszám és a vérnyomás-növekedés nemcsak megnövekedett testi teljesítmény esetén lép fel, hanem akkor is, ha ezt csupán elképzeljük. A hipertóniás ember azonban nem oldja meg a problémáit, tehát nem használja fel a túlnyomást. Ehelyett inkább külső tevékenységekbe menekül, s a külvilágba vetett aktivitásával megpróbálja magát és környezetét elterelni attól, hogy konfliktusaival szembenézzen. A magas vérnyomás továbbá visszafogott agresszióról is tanúskodik. Az ellenséges érzület megmarad a képzelőerő síkján, a felhasználásra váró energiát nem tehermentesítjük a megfelelő cselekvéssel. Ezt nevezzük ön-uralomnak. Az agresszív impulzus magas vérnyomáshoz, az önuralom pedig az erek összehúzódásához vezet. Így tudjuk a nyomást kontroll alatt tartani.
Ha úgynevezett ritmuszavar esetén például hirtelen elakad vagy vadul dobog a szív, ez a rend megbomlását jelenti, eltérést az egyenletesség követelményétől. A szív azonban nem a test egyik centruma, hanem maga a centrum! Megközelítően a test közepén fekszik, csak egy kicsit tolódik el balra, az érzelmek oldalára (ez a jobb agyféltekének felel meg). Azt is mondhatnánk, hogy az embernek két centruma van, egy felső és egy alsó, a fej és a szív, az értelem és az érzés. Egy teljes embertől azt várjuk, hogy mindkét centruma funkcionáljon és harmonikusan egyensúlyban legyen.
A szívbetegek olyan emberek, akik csak értelmükre akarnak hallgatni, életük során mindig az érzelmeik húzzák a rövidebbet.

A szívműködés zavarai és a szív megbetegedései esetén a következő kérdéseket tedd fel magadnak.

 1. Vajon a fejem és a szívem, az értelmem és érzelmeim harmonikus egyensúlyban vannak-e?
 2. Elegendő teret adok-e érzelmeimnek, s ki merem-e fejezni őket?
 3. Teljes szívemből élek és szeretek-e, vagy csak úgy ímmel-ámmal?
 4. Életem élő ritmusban zajlik-e, nem erőszakolok-e magamra valamilyen gépiessé vált ütemet?
 5. Van-e az életemben még gyúló- és robbanóanyag?
 6. Vajon hallgatok-e a szívemre?

Vékonybél: feldolgozás, analízis
Ha kiegyensúlyozott a szerv működése, akkor el tudod dönteni mit kell befogadni és mit nem (pl: rejtett élelmiszerallergia). Mi az, amit önként és szívesen magadba fogadsz és mi ellen védekezel. Legjobban az örömre, legrosszabbul a szenvedésre reagál a vékonybél. Az öröm elősegíti a salakanyagok távozását.
A tulajdonképpeni emésztés a vékonybélben történik. Az étel itt alkotórészeire bomlik (analízis), majd asszimilálódik. Feltűnő a külső hasonlóság a vékonybél és az gy között. Feladatuk és funkciójuk is hasonló: az agy a nem anyagi, a vékonybél pedig az anyagi benyomásokat emészti meg. Vékonybélpanaszok esetén az a kérdés vetődik fel, hogy nem túlságosan analitikus természetű-e a páciens. A vékonybél jellemző funkciója ugyanis az analízis, a felbontás, a belemenés a részletekbe. A vékonybélpanaszokkal bíró emberek többnyire túlzott kritikára és analízisre hajlamosak, mindenben találnak valami kivetnivalót. Az egyik leggyakoribb vékonybélprobléma a hasmenés. A népnyelv azt mondja: beszarik, félelmében becsinál. Ha valaki majd beszarik, az azt jelenti – fél. A hasmenés félelem, problémára utal. Ha félünk, nincs rá időnk, hogy benyomásainkkal elemző módon szembesüljünk.

.

FÖLD

Szerv: lép, hasnyálmirigy, gyomor
Évszak: nyárutó
Jelentése: táplálás, termelékenység, anyaság, védettség.
Kor: felnőttkor
Ha gyenge a föld energiád, akkor külső bizonytalanság (gyermekkorban kevés gondoskodás) jellemzi az életedet. Sok törődést, gondoskodást igényelsz. Ide sorolható, ha egoista vagy, nem képes együttérezni, állandóan krizálsz másokat, intoleráns vagy, mártír hajlam jellemez. Elsősorban a bizonytalanságodat szeretnéd palástolni. Lép zavara esetén jellemző a tépelődés, sok gondolat, túlzott tudásvágy, töprengés, túlzott kritika, dolgok megkérdőjelezése. (hideg típus)

Gyomor: érzések, befogadóképesség

A gyomor érzékeny mindenféle stresszre. Összefüggés van a gyomor és az undor/ csalódás / megkeseredés / mohóság között.
Ahhoz, hogy felvegyen, nyitottnak kell lennie, az odaadás szellemében passzívnak, készségesne. a női princípium felvevőképességet, odaadást, befolyásolhatóságot mutat, a befogadás és az elrejtés képességét (a víz eleme). Pszichikai szinten a megérzést, az érzelmek (s nem az emóciók!) világát értjük ezen; a szerelem megy az ember gyomrára, hanem olykor megüli, mardossa a gyomrát valami, ami később bánatháj formájában lesz láthatóvá. A férfi princípiumhoz kell rendelnünk a gyomorsav termelését és leadását. A sav támad, mar, harap, felbont – egyértelműen agresszív. Akinek valami nincsen az ínyére, ellenére való, s ez meglátszik rajta, azt mondjuk róla: savanyú. Akinek ezt a dühöt nem sikerül tudatosan legyőzni, vagy agresszív cselekvésben kifejezésre juttatni, aki inkább lenyeli dühét, annak agressziója, illetve savanyúsága gyomorsavként szomatizálódik. Éppen ez azonban a gyomorbeteg ember problémája. Nem tud ugyanis gondjaival, agressziójával tudatosan bánni, és ezért nem képes felelősséggel megoldani a problémáit és a konfliktusait. A gyomorbeteg személy vagy egyáltalán nem nyilvánítja ki agresszióját (mindenen belül rágódik), vagy túlzott agressziót mutat kifelé.

Gyomor- és emésztési panaszok esetén a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

 1. Mit nem tudok vagy nem akarok lenyelni?
 2. Mi az, amin rágódom?
 3. Hogyan kezelem az érzéseimet?
 4. Miért vagyok dühös?
 5. Hogyan kezelem az agressziómat?
 6. Mennyire kerülöm el a konfliktusokat?
 7. Vajon vágyakozom-e (ha elfojtom is ezt a vágyat) a gyermekkor konfliktusmentes paradicsoma után, amelyben szeretnek és ellátnak, anélkül hogy érvényesítenem kellene magamat?


Hasnyálmirigy
Az emésztés köréhez tartozik még a hasnyálmirigy, amelynek elsődlegesen kettős funkciója van: az exokrin (külső elválasztású) rész a leglényegesebb emésztőnedveket termeli, ezek tevékenysége egyértelműen agresszív. Az endokrin (belső elválasztású) rész, a szigetsejtek termelik az inzulint. E szigetsejtek alultermelése okozza a diabétesz (cukorbetegség) elterjedt kórképét. A „diabétesz” szó a görög diabeinein igéből származik, ami annyit jelent: átvetni, átmenni.
A cukorbeteg (inzulin hiányában) az élelem tartalmazta cukrot nem képes asszimilálni – a cukor átmegy rajta, s a vizeletben választja azt ki. Ha a cukor szót a szeretet szóval helyettesítjük, meglehetős pontossággal előttünk áll a cukorbeteget érintő problémakör. Az édességek más édes vágyak helyettesítői, azoké, amelyektől édes lesz az élet. A cukorbeteg édességek élvezetére irányuló törekvése, s ugyanakkor a cukor asszimilálásának és sejtjeibe való beépítésének képtelensége mögött a szeretet beteljesülésére irányuló be nem vallott vágy áll, párosulva a szeretet befogadására, teljes átélésére való képtelenséggel. A cukorbetegnek jellemző módon „póttáplálékon” kell élnie – s valódi vágyai helyett pótvágyakon. A cukorbetegség a test túlsavasodásához vezet, mely kómában tetőzik.
Mint tudjuk, a sav az agresszió szimbóluma. Ismételten a szeretet és az agresszió, a cukor és a sav (a mitológiában Vénusz és Mars) polaritásával találkozunk. A test arra tanít bennünket: aki nem szeret, savanyú lesz; vagy, hogy még egyértelműbben fogalmazzunk: aki nem képes élvezni az életet, maga is élvezhetetlenné válik!

.

FÉM

Érzelem: szomorúság
Szerv: tüdő, vastagbél
Évszak: ősz
Jelentése: koncenráció, befelé irányuló erők. A légzés a befogadást, kiadást jeképezi.
Kor: változókor
Ha nincs zavar, akkor szellemileg új dimenziók megtapasztalása, határtalan tudat mélyítésének, terének kiterjesztése jellemzi az életedet. A zavar jelei a kötöttségek hiánya, önkéntes elszigetlség, belső keménység, visszahúzódás, tisztasági, higiéniai mánia (nagyon meg akarsz szabadulni valmitől, de nem tudsz (pl: egészség fanatikusok)).

Tüdő: kontaktus, kommunikáció, szabadság
Tüdő: méregtelenítő hatása fokozható a sporttal. A legintenzívebben éjjel 1-3 óra között dolgozik, ezért nem szabad este nyers ételt enni, alkoholt inni, túl későn vacsorázni.

Tüdőasztma
Az asztmarohamot a páciens az életét fenyegető fuldoklásként éli meg, levegő után kapkod, zihálva lélegzik, s különösen a kilégzése fojtogató.

 • Adás-kapás

Az asztmás személy túl sokat akar kapni. Tüdejét teleszívja – s a túlzottan felfújt tüdő a kilégzésnél görcsbe rándul. A legvégső határokig befogad, pukkadásig tele van, s amikor vissza kellene adnia valamennyit, görcsbe rándul. Világosan látható itt az egyensúly zavara: e polaritás két tagjának, az adásnak és a kapásnak nagyjából meg kell egyeznie ahhoz, hogy ritmust alkothassanak.

 • Dominancia igény és kiszolgáltatottság

Az asztmás emberben erős a dominanciaigény, de ezt sosem vallja be magának, ezért a testébe tolja át, ahol is ez az igény az asztmatikus „felfújtságában” lép ismét színre. Ez a felfújtság szemléletesen mutatja a beteg arroganciáját s hatalmi igényeit, amelyeket azonban gondosan elfojt. Emiatt gyakran menekül az ideálisba, a formálisba. Ha azonban ezt az asztmás embert egy másik személy hatalom- és dominanciavágyával szembesítjük, megrémül, és torkára forr a szó, amelyet éppen a kilégzés modulál. Nem tud kilélegezni – tehát nem jut levegőhöz.

Betegsége tüneteit az érintett személy arra használja, hogy környezete felett hatalmat gyakoroljon. A háziállatokat el kell távolítani, minden porszemet le kell törölni, senki nem dohányozhat. Az asztmatikus pöffeszkedésében jó adag agresszió is rejlik. Az asztmás ember nem tanulta meg agresszióját adekvát módon, nyelvi szinten kifejezni. „Légszomjban” szenved, az az érzése, majd kipukkad, s mégis a torkára forr minden kísérlet, amelyben adekvát módon, ordítva, szitkozódva fejezhetné ki magát. Így ezek az agresszív megnyilvánulások a test szintjére esnek vissza, köhögésként, köpetként jelenik meg. Fütyülök rá! – köpök rá – a dühtől elakad a lélegzete.

Vastagbél
A vastagbél a legaktívabb reggel 5-7 óra között. A szervezet hajnal 4-12 óráig salaktalanít. Dél-20 óráig feldolgozza a táplálékot, 20-hajnal 4 óráig felszívja. Ha túl kevés az energia a belső kiválasztáshoz, akkor belső tisztulás indul meg: depreszió, önbüntetés, székrekedés, vastagbél fekély.
A vastagbélben a tulajdonképpeni emésztés már befejeződött. A táplálék megemészthetetlen maradványaiból itt már csak víz vonódik el. E terület leggyakoribb zavara a székrekedés. A székrekedés azt fejezi ki, hogy nem akarunk odaadni valamit, ragaszkodunk valamihez. Ezzel a fösvénység problémaköréhez jutottunk. A székrekedés igen elterjedt tünet korunkban, az emberiség nagyobbik fele szenved tőle. Ez az anyagiakhoz való erős ragaszkodásra mutat rá, arra, hogy az anyagi életben képtelenek vagyunk elengedni a dolgokat. A vastagbélnek még egy fontos szimbolikus jelentése van. Ahogyan a vékonybél a tudatos, analitikus gondolkodásnak felel meg, úgy a vastagbél a tudattalannak, szó szerint az „alvilágnak”.

..

VÍZ

Érzelem: szomorúság
Szerv: vese, hólyag
Évszak: tél
Jelentése: a dolgok mögé látás, kitartó, állhatatos, átadja magát az életnek
Kor: bölcsesség, időskor
Az erős víz elem stabilitást, tartást, biztonságérzetet jelent. A vesénkben van minden életenergiánk, szexuális vágy, akaraterő, életbenmaradási vágy. Az alváshiány kimeríti ezt a szervünket.

Vese
A vese az emberi testben a társas kapcsolatok helyét reprezentálja. Vesefájdalom, vesebetegség mindig akkor lép fel, ha partnerkapcsolatunkban konfliktusaink vannak. Partnerkapcsolaton itt nem a szexualitást értjük, hanem alapvetően azt a módot, ahogyan embertársainkhoz viszonyulunk. Az a specifikus mód, ahogyan másokhoz viszonyulunk, legjellemzőbben partnerünkkel való kapcsolatunkban mutatkozik meg, ugyanakkor átvihető bárki másra, akivel kontaktusba kerülünk. Ahhoz, hogy a vese és az emberi kapcsolatok összefüggését jobban megértsük, hasznos lehet, ha a társas viszonyok pszichikai hátterét közelebbről szemügyre vesszük.
A vese 17-19 óra között a legaktívabb. Tea 15-17 óráig, de sok folyadékfogyasztás! A büdös izzadás a méregtelenítés jele.

A vese megbetegedései esetén a következő kérdéseket tedd fel magunknak:

 • Milyen problémáim vannak a partnerkapcsolatok területén?
 • Vajon hajlamos vagyok-e saját projekcióimban megrekedni, s partnerem hibáit egyedül az ő problémáinak tartani?
 • Vajon felismerem-e önmagam partnerem viselkedési formáiban?
 • Nem rekedek-e meg régi, elavult problémáknál, s ezzel nem akadályozom-e fejlődésem folyamatát?
 • Valójában milyen jellegű ugrást követel tőlem a vesekövem?


Hólyag: nyugtalanság, türelmetlenség, pánik, nyomástól való megszabadulás
A víz energiát a bátorság, akarat gyakorlása erősíti meg, amikor átlépjük a határainkat.
A hólyag az a gyűjtőtartály, amelyben a vese által kiválasztott anyagok vizelet formájában várják, hogy elhagyhassák a testet. A nyomás mindig arra késztet bennünket, hogy elengedjük magunkat, ellazuljunk. Ha ez pszichésen nem sikerül, a testnek, a hólyagnak kell átengednünk a dolgot. Valójában e kerülő úton világosodik meg számunkra, mennyire nyomasztó egy bizonyos helyzet, milyen fájdalmas lehet, ha nem tudjuk elengedni magunkat, s milyen felszabadító, ha mégis megtesszük ezt. A szomatizáció továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a passzívan érzékelt nyomást aktív nyomássá változtassuk át, hiszen azzal az indokkal, hogy ki kell mennünk, majdnem minden szituációt megszakíthatunk, manipulálhatunk. Akinek ki kell mennie, nyomás alatt áll, s ugyanakkor nyomást gyakorol másokra.
A betegség árán majd mindig elérjük azt, amit nélküle nem kapnánk meg: odafordulást, részvétet, pénzt, szabad időt, segítséget és a mások feletti ellenőrzést. A betegség másodlagos nyeresége, ami a tünet hatalmi eszközként való bevetésével keletkezik, gyakran akadályozza a gyógyulást.
Jól követhető a „tünet mint hatalomkinyilvánítás” témája az ágybavizelésnél is. a egy gyermek olyan erős (szülői, iskolai) nyomás alatt áll nappal, hogy attól nem tud megszabadulni és saját igényeit nem tudja képviselni, akkor az éjszakai ágybavizelés egyszerre több problémát old meg: az átélt nyomásra válaszként megvalósítja az elengedést, s egyidejűleg olyan alkalmat teremt, melyben a máskor oly hatalmas szülők tehetetlenségre vannak kárhoztatva.

A hólyag megbetegedései esetén a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

 1. Melyek azok az életterületek, amelyekhez ragaszkodom, bár már rég eljárt felettük az idő, s csak „kiválasztódásra” várnak?
 2. Milyen szituációkban helyezem saját magamat nyomás alá, hogy aztán azt másra vetítsem (vizsga, főnök)?
 3. Melyek azok az elhasznált témák, melyektől szabadulnom kellene?
 4. Mi az, ami sírásra késztet?

.

* Az itt leírtak nem minősülnek pszichológiai tanácsadásnak. A tartalom Rüdniger Dahlke munkássága nyomán készült.