Hogyan fejlődik egy kapcsolat? Mi a szerelem? Mennyire határoz meg minket a belső világunk? Hogyan jutunk el a rózsaszín ködfelhőn túl az intimitásig, freeloveig és a birtoklás nélküli szerelemig?
.Akinom.hu - freelove - birtoklás nélküli szerelem

” – Tudod mi az alapszabálya a freelovenak?”
“- Az elengedés.”

.
A kapcsolat az elengedésen keresztül fejlődik. Az álmaink, illúzióink, megszokott mintáink, szokásaink elengedésén keresztül. Az első, amit érdemes megfigyelni, hogy milyen képünk alakult ki a párkapcsolatról, szerelemről, szexualitásról, intimitásról. A belső világunk meghatároz minket és ad egyfajta látásmódot, szemüveget, melyen keresztül nézünk.
A szerelem lehet vak, mert nem a másik embert látjuk, hanem azt, amit látni szeretnénk róla. Olyan mintha meglenne a “másik felünk”, az, aki mindeddig hiányzott belőlünk. Megkapjuk a tökéletes anyát, aki minden kívánságunkat figyeli, betakargat, szeret, dícsér és elfogad. Megkapjuk a tökéletes apát, akire fel lehet nézni, biztonságot ad, tenyerén hordoz és szeret. Ezt éljük, vagy ezt hisszük.
.

Egészen addig, amíg az illúziók szétfoszlanak…

.
Az illúzióink önmagukba zuhanása vihet tovább minket a freelove felé és ébreszthet fel álmunkból. A birtoklás nélküli szerelem erőt, stablitást feltételez önmagunkban. Akkor leszünk képesek intim kapcsolatra és a meghittség megőrzésére, ha képesek vagyunk átfolyni az élet nehézségein. Ugyanis a szeretetben énünk olyan oldalaival kerülhetünk szembe, amit nem véletlenül zártunk el jó mélyre. Mert egy bensőséges kapcsolatban egymást kapjuk, én téged kaplak és te engem kapsz. Mindennel együtt. Ezért fontos elindulnunk, hogy megérkezhessünk abba az állapotba, amikor önmagunkban is egészek, teljesek vagyunk. Ebben hatalmas erő rejlik.
Nem használjuk a másik embert… Nem elvenni akarunk tőle… Nem várjuk tőle, hogy tegyen valamit a mi boldogságunkért. Ugyanakkor ezeknek az érzéseknek és vágyaknak is meg van a helye és kielégítése fontos ahhoz, hogy megerősödjünk önmagunkban… De nem beszélhetünk birtoklás nélküli szerelemről addig, amíg gyerekként viselkedünk a párkapcsolatunkban, elvárosokban létezünk és nem vállalunk felelősséget saját magunkért, a testünkért, életünkért, munkánkért, döntéseinkért… Amíg önmagunkban nem találunk békét, erőt, addig minden kapcsolatunk arról fog szólni, hogyan tudnánk pótolni a hiányainkat.

A birtoklás nélküli szerelem ott születik, ahol mindkét fél látja azt, amiben van, érzi azt, ami van és elindul a szeretet, freelove útján. A szeretet van. A szerelem pedig átlakul a tökéletes, rózsaszín ködfelhőből egy folyamatosan áramló, élő kapcsolattá két ember között… Ezáltal a szerelem erő, amely jobbá teszi a világot… hiszen, ha szeretünk (szeretjük magunkat) jobbak szeretnénk lenni és túllépni a mintáinkon… tovább szeretni és szeretve lenni… haladunk a saját utunkon és közben haladunk a közös utunkun… Ez a kapcsolat természetes. Szabadság és élet van benne.
.

A szerelem úgy változik és erősödik, ahogyan önmagunkra és egymásra ismerünk.

.
Az “én megszokásainak” az elengedése vezet a “mi”-be, amibe fokozatosan növünk és fejlődünk bele. A szerelem élet: szeretet, küzdelem, szenvedély, szabadság, egyszerűség, természetesség, áramlás, intimitás, közelség, távolság, mélység és magasság… egység…

.

 – Szecskó Mónika
jóga oktató, családállítás, szomatodráma csoportvezető